12 augustus 2019 – Navelbreuken

navelbreuk 2

Sommigen zien het énkel als schoonheidsfoutje, anderen zijn zich er van bewust dat het een erfelijke aandoening is die moet worden teruggedrongen.  Nog anderen zien het als een ‘fait divers’ dat moet verzwegen worden, of ze gebaren het zogezegd niet te weten, en spelen liever struisvogel omdat het hen goed uitkomt.

Feit is dat élke dierenarts die een hond opereert aan een indrukwekkende navelbreuk als één van de eerste dingen zal zeggen dat je met zulke hond niet dient te fokken.  Het gevaar van overerving is groot, en je fokt uiteindelijk toch om het ras te verbeteren, niet ?

Je vraagt je af wat hier de rol en de verantwoordelijkheid is van de rasvereniging….

Hieronder stukjes uit een artikel van de Duitse rasvereniging, waaruit enkelen onder ons nog veel kunnen leren :

Eine weitere wichtige Aussage von Frau Allana Kasperczy war, das die Gefahr der Vererbung von Nabelbrüchen bei Hunden die selbst einen Nabelbruch haben, sehr groß ist, da nachträglich in den meisten Fällen nicht mehr festgestellt werden kann, wie dieser Nabelbruch endstanden ist, da die Bruchpforte in den ersten Tagen nicht zu sehen ist und erst wenn die Hunde feste Nahrung aufnehmen der Druck auf die Bachdecke entsteht und dadurch der Nabelbruch sichtig wird. Eindeutig ist aber das jeder Nabelbruch, auch wenn dieser sehr früh operiert worden ist, durch eine Ultraschalluntersuchung jederzeit (auch nach mehreren Jahren) diagnostiziert werden kann, auch wenn sich kleine Bruchpforten schon mit Fettgewebe geschlossen haben. Somit ist jeder Züchter/ Zuchtwart oder Beauftrage bei der Wurfabnahme verpflichtet, jeden Nabelbruch, gleich welcher Größe oder Zustand auf dem Wurfabnahmeprotokoll einzutragen.

Liebe Züchter helfen Sie mit, dass wir dies recht kleine Problem schnell in der Griff bekommen, vermeiden Sie es mit Hunden zu züchten die selbst einen Nabelbruch haben und somit werden wir das Vererbungsrisiko deutlich senken.
Züchten heißt vereinfacht Selektieren nach gewünschten Kriterien, … mit dem Ziel einen Jagdvollgebrauchshund zu züchten. Wichtiger bei der Auswahl sind die kritische Begutachtung der Zuchttiere selbst und deren Verwandtschaft. Begutachtet werden die Gesundheit und die jagdlichen Eigenschaften. Letztendlich zählt nur die Leistung der Zuchttiere.

Link naar het volledige artikel (pagina 305) : http://www.kleine-muensterlaender.org/images/Hentze/Inhalt-5-16.pdf

 

Hieronder even de vertaling, in het geval het Duits niet zo vlotjes wegleest 🙂

Een andere belangrijke verklaring van mevrouw Allana Kasperczy was dat het risico op overerving van navelbreuken bij honden die zelf een navelbreuk hebben, erg groot is, omdat vervolgens in de meeste gevallen niet meer kan worden bepaald hoe deze navelbreuk is ontstaan, omdat de hernia de eerste paar dagen niet kan worden gezien en alleen wanneer de honden vast voedsel eten, de druk op de buikwand wordt gecreëerd en de navelbreuk zichtbaar wordt . Maar het is duidelijk dat elke navelbreuk, zelfs als deze heel vroeg is geopereerd, op elk moment (zelfs na enkele jaren) kan worden gediagnosticeerd door een echografie, zelfs kleine hernia’s die al zijn gesloten met vetweefsel. Elke fokker / rashouder of commissaris is dus verplicht om elke navelbreuk te registreren, ongeacht de grootte of conditie van het acceptatieprotocol.

Beste fokkers, u kunt ons helpen om dit vrij kleine probleem onder de knie te krijgen, vermijd het fokken met honden met een navelstrenghernia, zo kunnen we het risico op erfelijkheid aanzienlijk verminderen.
Fokken betekent vereenvoudigde selectie volgens gewenste criteria, … met als doel een volwassen jachthond te fokken. Belangrijker bij de selectie zijn de kritische beoordeling van de fokdieren zelf en hun familieleden. De gezondheids- en jachtkenmerken worden beoordeeld. Uiteindelijk telt alleen de prestatie van de fokdieren.

Een gouden raad : voorkomen is beter dan genezen !!!


7 juni 2019 –De kleine ‘Oeterbeekjes’

Ze groeien dat het een lieve lust is, de kleintjes van Xina Vom Tiehook en Boris Vom Wentowsee.De spikkeltjes op de pootjes worden ook al zichtbaar 🙂

Zo’n spijt dat we zelf geen pupje uit het nest gekozen hebben om bij te houden…


3 mei 2019 – Pupjes !!!!

Op 3 mei was het éindelijk zo ver, 8 kleine jagertjes in spé zagen voor het eerst het zonlicht.

Maar liefst 6 jongedames en 2 sterke mini-heertjes, heerlijk gewoon. Geboorte is heel natuurlijk en vlotjes verlopen, en moeder Xina zorgt uitstekend voor de jonge bende.

Uiteraard vinden wij dit zelf het àllermooiste nest van de laatste jaren, en zijn we apetrots op de nieuwe nakomelingen van Boris (het zou kunnen dat we bevooroordeeld zijn 🙂 ).

Als alles goed zit, verwachten we dat deze pups boordevol passie en jachtaanleg zitten, gezien de afkomst van beide ouders. De genen zitten in elk geval goed. De rest zal de toekomst uitwijzen, best spannend !


8 april 2019 – Xina Vom Tiehook

Xina Vom Tiehook

Pups verwacht uit 2 van de beste Duitse bloedlijnen !!!

Begin maart kreeg Boris een knappe dame op bezoek :-).  Xina viel als een blok voor zijn charmes, en de natuur deed de rest !

Wij zijn ontzettend blij te kunnen aankondigen dat hun ontmoeting vruchtbare gevolgen heeft gehad, en dat er begin mei, als alles goed verloopt, pupjes verwacht worden.

Beide ouders zijn bejaagd, en hebben bewezen werkresultaten die getuigen van hun kwaliteiten.

Wij verwachten uit deze combinatie nakomelingen met veel jachtpassie en werkwil, maar toch rustig en vriendelijk in huis.

Ook belangrijk te vermelden : het inteeltpercentage is 0 %, wat geweldig is, en, uitgezonderd voor’laut’ liggen alle ‘Zuchtwerte’ ruim boven de 100:  (behalve de waarden voor navelbreuk en schouderhoogte, maar die waarden moeten om goed te zijn minder zijn dan 100, hoe lager hoe beter, dus ook daar scoort de combinatie goed).

Hieronder kan u de berekende waarden vinden van de te verwachten pups (Hund X).

Laut (Lt), Spur (Sp),  Nase (Na), Lebende Ente (LE), Suche (Su), Vorstehen (Vo), Führigkeit (Fü),
98               103              105                     104                     108                  105                     106  

Schussfestigkeit (SF), Hüftqualität (HQ), Nabelbruch (NB), Schulterhöhe (SH), Epilepsie (EPI)

103                                  124                             99                           93                                    0,0005

Bij interesse, graag een berichtje of telefoontje

patricialathouwers@yahoo.com

0494/56.12.73


4 november 2018 – Veldwedstrijd Villers

Weer te gast op de najaarsveldwedstrijd CAC-CACIT in Villers ! Dit maal ging Boris met een prijs lopen, 3e ZG. Prachtige foto’s ontvangen van de organisatie !

 


23 september 2018 – Veldwedstrijd Villers

Altijd feest als je naar de prachtige velden van Chassart mag vertrekken voor een veldwedstrijd ! Mooie, ruime velden en voldoende wild, meer kan je je toch niet wensen ?…..Euh, ja, toch wél…Een beetje aangenaam weer is ook wel meegenomen 🙂

Maar helaas, helaas, aan dat laatste werd gisteren niet voldaan…Na maanden van droogte heeft de natuur gisteren al het opgespaarde water in één keer over ons uitgegoten. Man man man, wàt een weer ! Stevige Noordenwind, regen met bàkken uit de lucht vallend, het hield maar niet op !

En die Noordenwind heeft toch wel wat honden parten gespeeld. Er bestaat niet voor niks het gezegde in het veldwerkwereldje : ‘Vend du Nord, chien dehors’. Bij Noordenwind is het veel moeilijker voor de honden om het wild te ruiken en precies te localiseren. Zulke wind, en zeker samen met die constante regen zorgde ervoor dat de honden en voorjagers voor een moeilijke taak stonden. In een open klasse wedstrijd (CAC en CAC-CACIT) krijg je de toeter te horen als je hond een fout maakt op wild. En als de toeter gaat, is het inpakken en wegwezen…beurt over – Chien dehors !

Maar Eros liet zich door dat alles niet afschrikken, gelukkig maar. Hij maakte een pràcht van een punt op 2 jonge fazanten. Helaas, door de weersomstandigheden vlogen ze niet in de lijn van de hond, vandaar geen ‘uitmuntend’ maar wel een ‘zeer goed’, waar we dus toch ontzettend blij mee zijn !

By the way, dit is dus een foto van enkele weken geleden.  Het was écht te nat gisteren om je camera boven te halen…

Eros Vom Wentowsee24.09.2018  Villers: Najaarsveldwedstrijd Alle Continentalen Open klasse met CAC-CACIT : 2e ZG !!!


2 september 2018 – Veldwedstrijd Milmort

Vandaag mochten we naar Milmort voor de najaarsveldwedstrijd, georganiseerd door Chien de Chasse. Dit was een open klasse wedstrijd met CAC-CACIT.

Prachtige velden ginds, rijkelijk voorzien van patrijzen ! En ja hoor …Ook daar is Boris erin geslaagd een kwalificatie binnen te slepen.

Boris Vom Wentowsee :     02.09.2018  Milmort: Najaarsveldwedstrijd Alle Continentalen Open klasse met CAC-CACIT : CQN ! 

 

 

 

 


25 augustus 2018 – Veldwedstrijd Bierwart

Zaterdag waren we talrijk vertegenwoordigd op de veldwedstrijd in Bierwart :-). Boris, Eros, en ook Orin en Odin Van’t Wolvenlaer mochten laten zien hoe goed ze waren in het opsporen van fazanten in de mooie bietenvelden van Bierwart.

Boris deed het dit keer in ware Münsterlander stijl (raar zoekpatroon, veroorzaakt door het af en toe volgen van loopspoor van de fazant), maar dat is niet écht wat de keurmeesters graag willen zien op een veldwedstrijd :-). Hij heeft de fazant wel gevonden en voorgestaan, braaf gewacht tot ik bij hem was, maar was daarna niet 100% steady bij het opvliegen…

Eros daarentegen liet wel een heel mooi parcours én veel jachtverstand zien, en ook hij kwam tot voorstaan op fazant !

Orin beviel de keurmeester zodanig, dat ze een tweede beurt zou gekregen hebben, omdat ze in haar parcours geen wild had gevonden, maar doordat het al redelijk laat was, hebben de keurmeesters besloten geen hernemingen te doen, jammer. En ook Odin heeft zijn uiterste best gedaan om fazant te vinden, maar helaas, ook op zijn veld geen wild.

Dit alles resulteerde in 2 kwalificaties :

Eros Vom Wentowsee    :   25.08.2018  Bierwart: Najaarsveldwedstrijd Alle Continentalen Amateur met CAC : 1e ZG ! 

Boris Vom Wentowsee :     25.08.2018  Bierwart: Najaarsveldwedstrijd Alle Continentalen Amateur met CAC : 3e G ! 


8 juli 2018 – Obby op de Proevenwedstrijd in Bocholt

Obby Van het Izeven is niet énkel een geweldige jachthond, ze doet het ook nog eens goed in de proevenwereld !
Dit keer nam ze deel aan de proevenwedstrijd, georganiseerd door Nimrodsvrienden, afdeling Bocholt, en mét succes.
Schitterende prestatie van  Marc Prouvost met Obby Van het Izeven, glansrijk tweede geworden met 156/160 punten !!!
Gefeliciteerd  Marc en Obby !
????
Obby Van het Izeven is een dochter van Boris Vom Wentowsee en Jessie Van het Izeven. Hiermee is weer maar eens bewezen dat doordacht fokken en goede bloedlijnen combineren, loont !


12 juli 2018 – Otice op de Proevenwedstrijd in Waanrode

Een andere nakomeling van Boris Vom Wentowsee en Grace Vom Friedfeld, Otice Van Halveld, heeft op 1 juli 2018 haar africhtingsbrevet behaald op de Proevenwedstrijd van Nimrodsvrienden, dit maal georganeerd in Waanrode. Otice werd 10e op een deelnemersveld van 56 honden, en behaalde 152 van de 160 punten !!! Boris is uiteraard een ontzettende trotse vader…:-)


4 maart 2018 – Veldwedstrijd Opbrakel

Zo, eindelijk, ontwaken uit onze winterslaap :-)….De voorjaarsveldwedstrijden zijn van start gegaan, maar helaas laat het voorjaar zelf het nog afweten, wat resulteert in onderbrekingen in de training…Dus ja, een ontzettend moeilijk voorjaar voor de honden. Soms weken na elkaar niet kunnen trainen, wat afbreuk doet aan de conditie, koude Oostenwind, waardoor de honden héél moeilijk een punt kunnen maken, de patrijzen eruit lopen, en hun zelfvertrouwen begint te wankelen…

Maar we doen ons best, en dit resulteerde in een kwalificatie voor Eros op de wedstrijd in Opbrakel. Eros is er in geslaagd als énige hond (van de 21 deelnemende honden !) een kwalificatie binnen te slepen !

Eros Vom Wentowsee    :   04.03.2018  Opbrakel : Voorjaarsveldwedstrijd Alle Continentalen Solo CAC-CAC-IT : 1e ZG ! 

♥♥♥


27 oktober 2017 – Kleine Münsterlander Pupjes, bijna 5 weken oud ! ♥

Ze groeien als kool, de kleine jagertjes in spé….


23 september 2017 – Kleine Münsterlander Pups geboren ! 

Vandaag is Boris Vom Wentowsee trotse vader geworden van 8 bloedmooie pupjes. Fiere moeder is Holy du Grand Rauloix (Mila).

Dit is een herhalingsnestje van het nestje van 2 jaar geleden. De baasjes van de pups uit het vorige nest waren zo uitermate tevreden van hun honden, dat de eigenaar van Mila (Manuel de Tillesse) geen moment getwijfeld heeft om deze combinatie te herhalen. Het ultieme compliment voor een dekreu, en een bewijs dat zijn nakomelingen, naast de eigenschappen van de moeder, ook zijn goede genen meekrijgen.

Ze zijn alvast goed van start gegaan met een mooi geboortegewicht…de lichtste pup weegt 405 gram en de zwaarste heeft het indrukwekkende gewicht van 535 gram !!!

Beide ouders komen uit een uitstekende bloedlijn, en zijn geweldige jagers. Mila is geboren in Frankrijk, ze is de dochter van Anton vom Hexenkuppen, één van de bekendste Kleine Münsterlander reuen van Frankrijk.

Wat mij betreft weeral een prachtig nestje. Alle pups hebben een mooi bruin hoofdje, en zijn prachtig getekend. Moeilijk te weerstaan 🙂


20 augustus 2017 – Veldwedstrijd Villers

20 augustus field trial amateur met CAC in Villers, georganiseerd door de Belgische Breton club- keurmeesters Jean Nargaud en Alain De Witte.

De eerste van het najaarsseizoen, en al meteen bingo ! Eros Vom Wentowsee behaalde de eerste plaats met kwalificatie Zeer Goed !!!

Ook de nakomelingen van Boris Vom Wentowsee, Orin en Odin Van’t Wolvenlaer deelden in de prijzen bij de Jeugd : 4e en 5e plaats met kwalificatie Zeer Goed.

En daarbovenop heeft Odin ook nog eens zijn TAN (Test d’Aptitude Naturelle) behaald !


13 juni 2017 – Oslo (Vague)

Het is zo ontzettend fijn te horen dat de kwaliteiten van Boris Vom Wentowsee ook aanwezig zijn in zijn nakomelingen. En als deze nakomelingen dan ook nog eens het resultaat zijn van een combinatie met met een uitmuntend teefje, ja, dan krijg je schitterende jachthonden waar je heel fier op mag zijn.
We ontvingen volgende mail van Manuel de Tillesse, eigenaar van Holy du Grand Rauloix (Mila), van het nestje (12 pups !) van november 2015…onnodig te zeggen dat zulke mail bewijst dat Boris een uitstekende dekreu is. Ik ben dan ook ongelooflijk trots op hem.

Cher Monsieur de Tillesse,
 
Oslo (ex : vague) est magnifique…Nous en avons, systématiquement, énormément de compliments.
Pour nous il est très équilibré, tant au niveau comportement vis-à-vis des personnes que vis-à-vis des autres chiens.
Il obéit admirablement bien à mon mari et bien aux autres membres de notre famille.
Il adore nager, a déjà chassé un peu avec mon mari et il trouve qu’il a une très bonne aptitude.
Nous n’en avons que du bonheur, et le prenons un maximum avec nous dans la mesure du possible.
Il est également tout à fait capable de nous accompagner au restaurant et de se mettre sous la table
sans bouger le temps que nous mangions. Ou attend devant un magasin sans bouger si nous sommes à l’intérieur.

Nous pensons que c’est un chien sain dans un corps sain.
A refaire, nous reprendrions le même, je ne connais pas les échos des autres chiots
Mais pour nous c’est une vrai réussite.
Voici quelques photos. 
Bien à vous,

 Laurence Stefani – de Furstenberg

 

Geachte Meneer de Tillesse,

Oslo (ex. Vague) is prachtig…We krijgen over hem heel regelmatig enorm veel complimenten.
Wat ons betreft is hij zeer evenwichtig, zowel in zijn gedrag ten opzichte van mensen als ten opzichte van andere honden.
Hij gehoorzaamt bewonderenswaardig goed aan mijn man en aan de vele andere leden van onze familie.
Hij zwemt enorm graag, heeft al een beetje gejaagd met mijn man en we denken dat hij heel veel aanleg heeft.
We maakt ons heel gelukken, en we nemen hem, waar mogelijk, steeds met ons mee.
Het is ook heel goed in staat om ons te vergezellen naar het restaurant,waar hij zonder bewegen onder de tafel ligt terwijl we eten.
En hij wacht buiten een winkel zonder te bewegen, als we binnen zijn.

Wij geloven dat dit een gezonde hond is in een gezond lichaam.
Moesten we opnieuw beginnen, zouden we zonder énige twijfel dezelfde nemen, ik weet niet wat de verhalen van de andere pups zijn.
Maar voor ons is het een echt succes.
Hier zijn enkele foto’s.
Vriendelijke groeten,

Laurence Stefani – de Furstenberg


10 juni 2017 – Van zulke beeldige pups word je blij als dekreu eigenaar

Ik laat de foto’s maar voor zich spreken….nakomelingen van Boris Vom Wentowsee…én als kers op de taart : ze gaan àllemaal de jacht in ! Heerlijk !  ♥♥♥♥♥


17 mei 2017 – Benz aan zee

Deze prachtige beelden wilden we jullie niet onthouden…Benz (roepnaam van Orea Van’t Wolvenlaer, dochter van Boris Vom Wentowsee en Onni Vom Metten Eck) geniet van een deugddoende vakantie aan de kust.

Slimme meid was tijdens het inladen van de caravan plots spoorloos…lichte paniek, geroepen, gezocht…niet te vinden. Komt er plots een guitig snuitje tevoorschijn piepen uit de caravan….ze had zich daar al lekker geïnstalleerd, zodat haar baasjes haar zeker niet zouden vergeten :-)…


 

2 april 2017 – Veldwedstrijd Milmort

2 april 2017 field trial open klasse / open class CAC / CACIT in Milmort, georganiseerd door de Duitse Staande Kortharen.

Eros Vom Wentwosee heeft een CQN kwalificatie behaald bij keurmeesters Freddy Indekeu en Maurice de le Hoye.

‘Ontzettend mooi punt’…’Het mooiste punt van de dag’…’Enkel grootse honden kunnen op die manier een punt maken’…’Zulk punt is CAC waardig’…

Dat zijn enkele van de lovende commentaren die ik van de keurmeesters te horen kreeg. Wat doet dat deugd ! Zeker na de tegenslagen die de rest van de wedstrijden van dit voorjaarsseizoen tekenden.

Maar er is dus nog werk aan de winkel. Het CAC hebben we op een haartje na gemist, omdat mijn passievolle kleinste het niet kon laten enkel pasjes te zetten nà het schot, en voor het CAC moet het héle punt correct zijn…de quête, het vinden van het wild, het voorstaan, het wachten op de voorjager, het couleren, het opstoten, én het onbeweeglijk blijven staan na het schot….en nét dat laatste was niet hélemaal perfect….

Maar toch, ontzettend trots op mijn jonste telg !!!! Hieronder nog eens de betekenis van een CQN

‘CQN = Op kampioenschapsveldwedstrijden mogen keurmeesters aan honden, die vanwege een fout niet voor een kwalificatie in aanmerking komen, doch wier werk overigens van opvallend hoog niveau was (CACT-niveau), een “predikaat van natuurlijke aanleg” (CQN) toekennen.’


30 december 2016 – Auerhaan, de dinosaurus van het woud

Het edelste wild onder de bejaagbare vogels…Jacht op de auerhaan behoort tot de hoogste doelen van de Middeneuropese jagers…

Een auerhaan heeft doorgaans een lichaamslengte van 74–90 cm (inclusief staart van ca. 25 cm) en bereikt meestal een gewicht tussen de 3,3 en 4,3 kg (soms tot 6,5 kg). Het verenkleed van de haan is zwart met een blauwgroene weerschijn en bruine vleugels met variabele witte vlekken. De staart is lang en wordt tijdens het baltsen als een waaier gespreid. Boven het oog is een stuk kale, rode huid zichtbaar. De snavel is zwaar en licht naar beneden gebogen

Noorwegen….ergens in november….met Inka (dochter van Boris Vom Wentowsee en Holy du Grand Rauloix)…

Bericht van de eigenaar :

‘Het is ons gelukt om een auerhaan te schieten – foto is van in november – dat is zo wat de kers op de taart van de vogeljacht hier, gaat alleen met een goeie hond en wat geluk zeggen ze. Het apporteren, dat ging niet, was wat te groot en er stond ook nog heel hevige wind in die periode, maar het was zeer goed voorstaanwerk van de hond. Ze heeft dat klaar gespeeld op 1 jaar en 2 dagen oud. Onlangs heb ik nog een artikel gelezen over een hond, die was 10 jaar oud voor hij zijn eerste auerhaan had, dus fantastisch van inka !’


Background : Door sighmanb – Glenfeshie 88, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39161080


7 november 2016 – Oscar Van Halveld

Hieronder de nu 11 maanden oude Oscar van Halveld  (geboren op 6 december 2015) van Ruben Craegs,

“Kleine Münsterländer  – Geboren um zu Jagen”

Oscar is gefokt door Johan Craeghs (kennel Van Halveld) uit Grace Vom Friedfeld en Boris Vom Wentowsee…zoals ik al zei, prachtige combinatie ?


30 oktober 2016 – Veldwedstrijd Milmort

30 oktober 2016 field trial open klasse / open class CAC / CACIT in Milmort, georganiseerd door Chiendechasse- keurmeesters Freddy Indekeu en Ad Baijens.

Dat stond er dus op onze agenda die dag. Zaaaaaalig weertje, ongelooflijk, stralende zon, blauwe hemel, meer dan 15 °, en dat op 30 oktober. Oh ja, vergeet ik nog de wind….wélke wind ? Heel zacht briesje, heel vaak herleid tot windkracht ‘0’, én draaiend als een tol, dan weer zuid, dan weer oost, noord, west…om gek van te worden. Heel moeilijk, zo niet onmogelijk, om dan je hond op het veld een mooi, regelmatig parcours te laten lopen. En nog moeilijker, of onmogelijker voor deze getrainde honden om het wild te vinden en voor te staan, met andere woorden om een punt te scoren.

Maar niet voor Boris Vom Wentowsee 🙂 die met een 1e uitmuntend de dag afsloot !!!

Prachtig punt op een klucht patrijzen onder heel moeilijke omstandigheden, constant draaiende, heel zwakke wind. En om af te sluiten nog een mooi apport van fazant.

Ontzettend trots op ‘mijn’ Borisje , zeker als je weet dat de concurrentie niet de minste was.


1 oktober 2016 – Veldwedstrijd Genoels-Elderen

1 oktober 2016 field trial open klasse / open class CAC / CACIT in Genoels-Elderen, georganiseerd door Nimrodsvrienden- keurmeesters Freddy Indekeu en José Melon.

Boris Vom Wentowsee had een mooi eerste parcours, maar helaas geen wild. Omdat hij zo goed gewerkt had, kreeg hij opnieuw de kans in een herneming, maar ook op dat veld helaas geen wild. Je moet maar pech hebben.

Eros Vom Wentowsee daarentegen had dit keer geluk, binnen de eerste minuut een mooi punt op fazant. Kwalificatie 2e Zeer Goed.


18 september 2016 – Veldwedstrijd Bierwart

18 september 2016 field trial open klasse / open class CAC / CACIT in Bierwart, georganiseerd door de Duitse Staande Kortharen.

Eros Vom Wentwosee heeft een CQN kwalificatie behaald bij keurmeesters Freddy Indekeu en José Melon.

Ontzettend trots op mijn jonste telg !!!! Vooral als je de betekenis leest van een CQN

‘CQN = Op kampioenschapsveldwedstrijden mogen keurmeesters aan honden, die vanwege een fout niet voor een kwalificatie in aanmerking komen, doch wier werk overigens van opvallend hoog niveau was (CACT-niveau), een “predikaat van natuurlijke aanleg” (CQN) toekennen.’


11 september 2016 – Inka

Weer mooie berichten ontvangen van één van de dochters van Boris, uit het nestje van de familie de Tillesse.

Inka is een dochter van Boris Vom Wentowsee en Holy du Grand Rauloix , geboren op 2 november 2015, dus nog maar 10 maanden jong !
Inka, die in Noorwegen woont, is vandaag voor het eerst gaan jagen, en haar eigenaar schreef het volgende :

‘Topdag vandaag, na enkele uurtjes reeds klaar omdat de daglimiet bereikt was. Inka stond steeds heel goed voor. Dit heb ik nog nooit gezien voor een hond van haar leeftijd dat ze zo goed jaagt. Ze is zelfs niet achterna gelopen nadat ze de vogels opgeschrikt had. Daarom alvast bedankt aan de ouders van Inka …’

Daar wordt je dus écht vrolijk van

 


21 augustus 2016 – Veldwedstrijd Villers

Ongelooflijk maar waar ! Vandaag veldwedstrijd jeugd en TAN in Villers, georganiseerd door de Club Belge Epagneul Breton.

Orin Van’t Wolvenlaer, (dochter van Onni Vom Metten Eck en Boris Vom Wentowsee) haalt met glans en wimpel haar TAN en wordt ook nog eens winnaar in de veldwedstrijd voor de jeugd !!!!

Orin Van’t Wolvenlaer : 1e UITMUNTEND ! Keurmeesters Jean Nargaud en Alain De Witte.

Ook Odin en Eros Vom Wentowsee waren van de partij….Eros had een rare vogel in zijn veld….haar in plaats van pluimen, en 4 poten in plaats van 2….


20 augustus 2016 – Veldwedstrijd Viscourtodin

Veldwedstrijd jeugd te Viscourt georganiseerd door de Am. Belge Braques de Weimar.
De spreekwoordelijke appel valt bij onze kleine Van’t Wolvenlaertjes niet ver van de boom !!!!
Odin Van’t Wolvenlaer : 1e Uitmuntend
Orin Van’t Wolvenlaert : 2e Zeer Goed
Schitterend gewerkt van die 2 jongelingen van 13 maanden oud !


2 juli 2016 – Ilja Van Halveld

Schitterend resultaat ! De nog geen 7 maanden oude Ilja van Halveld van Jan Everts, (geboren op 6 december 2015), heeft vandaag samen met Jan deelgenomen aan de Proevenwedstrijd van Nimrod’s vrienden (cursistenwedstrijd).
Ze was de jongste deelneemster, en heeft samen met haar baasje een ongelooflijke prestatie neergezet. Ze heeft namelijk het A brevet gehaald met 130 / 160 punten !!!
Jan en Ilja, van harte gefeliciteerd ! Een team om fier op te zijn !
Ilja is gefokt door Johan Craeghs (kennel Van Halveld) uit Grace Vom Friedfeld en Boris Vom Wentowsee…prachtige combinatie ?


12 juni 2016 – Orson Van’t Wolvenlaer

Foto’s ontvangen van Orson, de 11 maanden oude zoon van Boris Vom Wentowsee en Onni Vom Metten Eck. Orson is op het moment volop aan het trainen is om dit najaar samen met zijn baas te gaan jagen in de Zwalmstreek. ‘Ongelooflijke hond‘ schrijft het baasje als begeleidende tekst bij de foto’s….Heel fijn om te horen, en zo te zien ontwikkelt Orson zich ook nog eens tot een héle mooie verschijning !

 


30 mei 2016 – Rasspeciale / Expo CAC

Wat een topdag gisteren op de Rasspeciale – Expo CAC van de Belgische Kleine Munsterlandervereniging ! 6 pups van Boris Vom Wentowsee namen deel aan de wedstrijd, en ze hebben niet teleurgesteld !

Er hebben er namelijk 5 van de 6 ofwel een eerste, ofwel een tweede plaats behaald binnen hun leeftijdscategorie. Wat een prestatie.

Ontzettend fier op alle nakomelingen, maar vooral gelukkig  en trots op hun vader, Boris Vom Wentowsee !

De resultaten op een rijtje :

Babyklasse reuen (tot 6 maanden)

1e uitmuntend
Oscar Van Halveld
(Grace vom Friedfeld x Boris Vom Wentowsee)

 Jeugdklasse reuen (9 tot 18 maanden)
2e uitmuntend

Odin Van’t Wolvenlaer
(Onni Vom Metten Eck x Boris Vom Wentowsee)

Babyklasse teven (0 tot 6 maanden)
2e uitmuntend

Ona Van Halveld
(Grace vom Friedfeld x Boris Vom Wentowsee)

Puppyklasse teven (6 tot 9 maanden)
1e uitmuntend

Ozina Van het Izeven
(Jessie Van het Izeven x Boris Vom Wentowsee)

Jeugdklasse teven (9 tot 18 maanden)
1e uitmuntend

Orin Van’t Wolvenlaer
(Onni Vom Metten Eck x Boris Vom Wentowsee)


17 mei 2016 – O-nest familie de Tillesse

Eén van de dochters van Boris, uit het nestje van de familie de Tillesse (geboren 02.11.2015 : Holy du Grand Rauloix X Boris Vom Wentowsee) heeft verre oorden opgezocht. Ze leeft namelijk in Noorwegen bij een Vlaamse jager. Haar achtertuin is een slordige 5 à 600 hectare groot, en als we over haar jachtterein gaan spreken, hebben we het over duizenden en duizenden hectares ! Moeilijk voor te stellen in ons kleine kikkerlandje, maar wat een droom van vrijheid ! Om jaloers op te zijn.  Inka (haar roepnaam) is nu 6,5 maanden, en ze doet het ontzettend goed ginder ! Hopelijk horen we nog regelmatig nieuws van haar belevenissen, en kunnen we haar ooit zelf bezoeken ;-).

Dit bericht ontvingen we van de trotse eigenaar :

‘Goeie morgen, gisteren super dag met Inka ! Ik heb getraind op het voorstaan, er zitten bij ons op de weide heel veel goudplevieren nu, en ze heeft aan de lange lijn zeker 10 maal zeer mooi voor gestaan op zichtbare vogels en ook enkele malen op onzichtbare vogels. 
Ik heb haar eerst een beetje moeten tegenhouden, maar daarna lukte het met alleen tegen haar te praten, zeggen dat ze rustig moet zijn. Als ze opvliegen wil ze er wel achteraan maar dat is nog normaal.
Je ziet het aan de hond dat ze er heel veel plezier in heeft !
… ze is zo gepassioneerd op wild, dat is het enige wat telt voor haar als ze uit haar hok komt, zelfs spelen telt niet meer dan…’

Zo horen we het graag, heel trots op deze prachtige kleine dame !

 


22 april 2016 – O-nest familie Ceulemans

Vandaag hebben we bericht ontvangen van het O-nestje van de familie Ceulemans, geboren op 12 november 2015 (Boris Vom Wentowsee en Melite).  De fokker heeft zelf een teefje gehouden uit deze combinatie (roepnaam ‘Frodo’), en schrijft hierover het volgende :

‘We zijn volop met haar jachtopleiding bezig en ze doet dat echt prima. Luistert goed en gaat ook al op fluitsignaal afliggen in de verte ?, en haar neus werkt ook goed?.  Het is een echt een werkerke.  En mama en dochter hebben veel aan elkaar.’

Afliggen op fluitsignaal (in de verte), dat is niet niks op een leeftijd van 5 maanden ! Knap gedaan !!!

Ook van enkele van de andere pups hadden ze nog nieuws :

De grootste pup uit het nest is Obi, een reutje (zie foto).
Eén van de andere reutjes doet het ook heel goed. Hij is een goede waker, heeft gisterennacht inbrekers weggejaagd !

Weer een deugd om toe te voegen aan de lijst van onze allrounders !

Van één van de andere teefjes uit het nest (roepnaam ‘Pikkels’) ontvingen we ook foto’s….een héél mooi schimmeltje als je het mij vraagt.


26 maart 2016 – Veldwedstrijd Opbrakel

Je moet toch maar (honden)gek zijn….Doordeweeks kost het me de grootste moeite om uit mijn warme bed te kruipen om te gaan werken, maar in het weekend, als mijn wekkertje afloopt, spring ik vol enthousiasme gezwind uit bed. Vol hoop en verwachting, tintelend van leven, want er staat weer een veldwedstrijd op het programma !
Om 9 uur afspraak in Opbrakel, dus kwart voor acht, onder een stralend zonnetje, alles en iedereen de auto in en vol goede moed op weg. De weersvoorspellingen konden niet beter zijn, zon, minstens 15 graden en zuidenwind, last but not least, velden met één van de beste patrijzenbestanden van België.
Na een hartelijk ontvangst ter plaatse en een héérlijk kopje koffie worden we ingedeeld in 2 groepen en gaan we op pad. De andere groep wordt vergezeld door een cameraploeg van ‘Plattelandstv‘, dus we verwachten hun belevenissen van de dag te kunnen meemaken op TV binnen 2 maanden, ik ben benieuwd !

De dag in een notedop : prachtige velden, schitterende begeleiding van de jachtheer, zalige sfeer, en oh zo veel patrijzen, heerlijk ! Meer moet dat niet zijn. Boris Vom Wentowsee was als tweede aan de beurt, en kreeg een veld toebedeeld waarop de boer nog niet zo heel lang geleden het eindproduct van zijn koeien met gulle hand (niet letterlijk te nemen) had uitgestrooid. Oh jee, dat wordt (weer) niks dacht ik.
Ondertussen was het heerlijke zonnetje van die morgen helaas achter een wolkendek verscholen, en de zuidenwind leek wel van de Noordpool te komen, stevig en koud. Dit gaat vandaag niet lukken, dacht ik, welke patrijs die goed bij zijn verstand is, gaat nu op het veld liggen met zulk weer ? Maar ik had het dus fout, Boris kwam tot voorstaan, en maakte een punt. De rest van zijn parcours verliep eerder een beetje rommelig, vandaar de kwalificatie 2e goed, waar we dus best tevreden mee zijn.

Een Kleine Münsterlander is zo’n beetje de vreemde eend in de bijt bij de voorjaarsveldwedstrijden. De grootste groep deelnemers zijn de zogenaamde continentaal I honden, de snelle honden die een groter terrein bestrijken, zoals de Duitse staanders en de Bretons bijvoorbeeld. Logisch ook, want om patrijzen vast te zetten op zo goed als kale velden, moet je snel zijn, én een uitmuntende neus hebben, anders lukt het gewoonweg niet.
Vandaar dus mijn trots op dit resultaat, en het beste bewijs dat een Kleine Münsterlander écht een all-round hond is !


 9 maart 2016 – Ilja Van Halveld

Ilja Van Halveld is een dochter van Boris Vom Wentowsee en Grace Vom Friedfeld, geboren in december 2015 .
We hebben haar zaterdag 5 maart 2016 opnieuw ontmoet op de veldwedstrijd van de Belgische Kleine Munsterlandervereniging, in Reppel.
Wat een bloedmooie, stevig gebouwde pup ! Stevige poten, goede hoekingen, een prachtig, intelligent kopje erop, ontzettend lief en knuffelig, nieuwsgierig, van niks of niemand bang….precies zoals het moet eigenlijk. Heerlijk !
We ontvingen vandaag volgend nieuws van de eigenaar :
Afgelopen zondag hebben we de eerste hondenles gehad. Alles liep gesmeerd. Volgen en zitten kan ze al. Er waren mensen met honden van 10 maanden daar, maar dit bengeltje van 12 weken was wél één van de besten. Dus dat belooft.


 8 maart 2016 – Ougo (Hugo) Van’t Wolvenlaer

Ougo (Hugo) Van’t Wolvenlaer is een zoon(tje) van Boris Vom Wentowsee en Onni Vom Metten Eck, uit ons O-nestje van juli 2015 .
Hugo klimt bijna dagelijks over een 2 meter hoge draad om op bezoek te gaan bij de buren. Over de rest van zijn kapoenenstreken zullen we het maar niet hebben, want die zijn niet voor publicatie vatbaar .
Laat ons zeggen dat ook deze pup overloopt van levensvreugde en vooral jachtpassie.
Het doet ons als fokker ontzettend veel plezier te horen dat de eigenaars het bericht eindigden met de boodschap : ‘Het is een schat van een hond, en ’s avonds als hij uitgeput is, ligt hij het liefst in de armen van een van de kinderen.’

 


23 december 2015 – O-nest Van’t Wolvenlaer

Wat maakt het een fokker blij, én ontzettend trots op Boris Vom Wentowsee en Onni Vom Metten Eck, wanneer je zo’n bericht mag ontvangen van één van de kopers van je pups. En dat op een leeftijd van 5 maanden !!! Dat belooft !
“Hallo Patricia,
Ben zondag achter mijn deur gaan jagen en had 4 hanen en 1 konijn. 3 van de 4 waren volledig dankzij de hond ! 2 mooi aangewezen en 1 loper die ze kon pakken net voordat die in het mosterzaad kon weglopen! ???
Superbeestje!!!”